Frivillighed
På de sociale centre i Region Syddanmark ønsker vi med udgangspunkt i Region Syddanmarks politik for frivillighed og medborgerskab løbende at styrke og udvikle vores arbejde med frivillighedsområdet.
Du kan læse Region Syddanmarks politik for frivillighed og medborgerskab her.
Frivillighed kan have mange former, men fælles for de frivillige indsatser er, at de skal skabe værdi - både for de borgere, der modtager, og for de borgere, der yder en frivillig indsats.
Frivillige bidrager med noget helt særligt
Som frivillig kan du bidrage med noget helt særligt. Vi sætter meget stor pris på vores frivillige, der kan give ”det lille ekstra” i hverdagen, som betyder noget helt særligt for vores borgere.
Det er vigtigt for os at understrege, at du som frivillig hverken kan eller skal erstatte vores medarbejdere – din indsats er et supplement, der kan være med til at gøre borgernes liv rigere med nye og spændende oplevelser.
Når du begynder som frivillig, bliver du inviteret til en introduktionssamtale, hvor du bliver præsenteret for både praktiske forhold og etiske overvejelser.
Du får tilknyttet en fast kontaktperson, som sørger for at give dig introduktion til relevante borgere og afstemme forventninger til frivillighedsindsatsen.
Som frivillig kan du forvente:
- At kunne gøre en forskel for et andet menneske
- At blive værdsat og anerkendt for din indsats
- Vejledning og støtte, når du har behov for det
Praktisk information
Inden du kan begynde i dit frivillige arbejde, er der nogle formelle krav, som skal overholdes. Du vil altid blive bedt om at underskrive en tavshedspligterklæring samt at aflevere en straffeattest. Hvis du bliver tilknyttet et tilbud for børn eller unge, skal du også aflevere en børneattest.
Du er omfattet af tavshedspligt, som både gælder under din frivillige indsats, og når indsatsen er ophørt. I yderst sjældne tilfælde kan du dog være forpligtet til at videregive oplysninger af fortrolig eller privat karakter, da du, som alle andre borgere, er omfattet af underretningspligt.
Som frivillig er du omfattet af regionens forsikring ligesom regionens ansatte. Regionen forsikrer alle frivillige, mens de udfører frivilligt arbejde for regionen. Skulle du under dit frivillige arbejde blive vidne til eller indgå i en hændelse, som er psykisk belastende, vil du blive tilbudt psykisk førstehjælp af det tilbud, som du er frivillig hos.
Du kan læse mere, om frivillighed på socialområdet på socialområdets hjemmeside og på Region Syddanmarks hjemmeside.