Skip til primært indhold

Pædagogiske metoder og tilgange

I Specialcenter Syddanmark møder vi mennesker med nysgerrighed, respekt og høj faglighed. Vores pædagogiske metoder og tilgange tager altid udgangspunkt i den enkelte – med respekt for den enkeltes behov, forudsætninger og udviklingspotentiale.

Vi udfører højt specialiserede og effektive rehabiliterende indsatser i tæt samarbejde med både borger og kommune. Når vi kombinerer faglig viden med nærvær og relationer, skaber vi de bedste rammer for trivsel, læring og udvikling.

Nedenfor kan du læse mere om de pædagogiske metoder, vi arbejder med i det daglige.

Low Arousal

I Specialcenter Syddanmark arbejder vi efter Low Arousal-metoden (LA) med særligt fokus på at reducere stress, forebygge vold og øge trivsel.

Low Arousal handler om at nedtrappe konflikter ved at holde ophidselsesniveauet så lavt som muligt hos både borgere og personale. Low Arousal bygger på forståelsen af, at udfordrende adfærd ofte opstår, når en person mister kontrollen. Derfor tilpasser vi vores kommunikation, handlinger og krav til borgerne for på den måde at undgå, at borgeren mister kontrollen over sig selv.

I Specialcenter Syddanmark tilbyder vi vores medarbejdere intern undervisning i Low Arousal-principperne, herunder både teori og praktiske teknikker som frigørelsesgreb og det kropslige udtryk.

Low Arousal kan anvendes bredt i arbejdet med børn, ældre, demente, personer med funktionsnedsættelser og socialt udsatte.

Du kan læse mere om Low Arousal hos voldsomudtryksform.dk

Neuropædagogik

Neuropædagogik kombinerer forskning fra både pædagogik og neurovidenskab om hjernen. Tilgangen giver grundlag for at forstå, hvordan hjernen udvikler sig, og hvordan denne viden kan anvendes i praksis for at støtte borgere bedst muligt.

Centralt i neuropædagogik er individuel tilpasning til den enkeltes behov og forudsætninger samt fokus på borgerens styrker.

Ræk mig lige samarbejdet - tak

Som ansat i Specialcenter Syddanmark er du ansat til mere end din faglighed. Du skal nemlig også kunne samarbejde. Faglighed og samarbejde spiller sammen og skaber værdi for de mennesker, vi er ansat for, nemlig borgerne.

Vi arbejder med at skabe et fælles sprog på tværs af organisationen, blandt andet ved at anvende kendte billeder af metaforer på alle afdelinger samt undervisning på tværs. Metoden tager udgangspunkt i René Jensen og Finn Salomonsens tilgange (konsulenter hos De-Tre.dk)

Miljøterapi ud fra et neuroaffektivt perspektiv

Vi arbejder ud fra miljøterapeutisk tilgang, som fokuserer på at forstå sårbare børn og unge ud fra den neuroaffektive teori om, hvordan nervesystemet bliver præget og formet gennem opvæksten.

Gennem den miljøterapeutiske tilgang arbejder vi på at skabe kontakt med barnet for at få ro på det autonome nervesystem. Vi anerkender de følelser og reaktioner, børnene har, så de gennem vores måde at være på lærer at forstå deres egne følelser.

Seksualvejledning

Vi tilbyder borgerne individuel seksualvejledning, hvor særligt uddannet personale rådgiver den enkelte borger for derigennem at kunne støtte og vejlede omkring etik, krop, seksualitet, kønsidentitet, sundhedsaspekter, prævention mm.

APPFWU02V